Verb sammendrag.




Modal Verb

Infinitiv
Presens
Preteritum
Perfektum
English
å kunne
Kan
Kunne
har kunnet
Can
å skulle
Skal
Skulle
har skullet
Shall
å ville
Vil
Ville
har villet
Want
å måtte
Måtte
har måttet
Must
å burde
bør
burde
har burdet
Should



Infinitiv
Presens
Preteritum
Perfektum
Engelsk
å være
er
Var
Har vært
Is
å bli
blir
ble
har blitt
Becomes
å ha
har
hadde
har hatt
Have
å få
får
fikk
har fått
Get
å gå
går
gikk
har gått
Walk
å gjøre
gjør
gjorde
har gjort
Do
å finne
Finner
fant
har funnet
Find
å drikke
drikker
drakk
har drukket
Drink
å hjelpe
hjelper
hjalp
har hjulpet
Help
å se
ser
har sett
Look
å si
sier
sa
har sagt
Say
å legge
legger
la
har lagt
Lay
å ligge
ligger
har ligget
Located

å spørre
spør
spurte
har spurt
Ask
å sette
setter
Satte
har sett
Put
å sitte
sitter
satt
har sittet
Sit
å skrive
skriver
skrev
har skrevet
Write
å komme
kommer
kom
har kommet
Coming
å ta
tar
tok
har tatt
Taking
å vite
vet
visste
har visst
Know
å stå 
står
stod
har stått
Stand
å sove
sover
sov
har sovet
Sleep
å dra
drar
dro
har dratt
Going
å forstå 
forstår
forstod
har forstått
Understand
å møte
møter
møtte
Har møtt
meet


Modal Verb 

Jeg kunne ikke gå på jobb i går, jeg kan ikke gå i dag også. Jeg kunne gå i morgen. Jeg har ikke gjort noe på grunn av smerten i ryggen min.


Jeg skulle ha gått på fastlege. Jeg skal gå i dag. Jeg skulle gå til mat butikk i morgen. Jeg har skullet å legge meg på grunn av vondt


Jeg ville å begynne svømmekurs. Jeg vil begynne den fra mai. Jeg ville ikke gjøre det om vinteren. Jeg har villet den fra mange år.


Jeg måtte til matbutikken i dag. Jeg må handle mat. Jeg måtte til legen i går. Helsen min var ikke bra men Jeg har måttet til nærbutikk uansett ryggen min.


Vi burde å lese norsk avis. Du bør bli vant til norsk vær. Jeg burde ha gjort det første da jeg kom til Norge. Jeg har burde det lenge siden før.

_________________________________________________



Jeg liker å bli med venninnene mine for å snakke norsk. Men da blir det vanskelig å uttrykke meg selv. Derfor ble vi med vår norsk lærer for en time på et bibliotek. Jeg har blitt der mange ganger for norsk språk praksis.


Jeg prøver å ha et sunt liv. Jeg har aldri spist kjøtt eller kylling. Men jeg hadde et stort hjerteproblem for noen år siden. Jeg har hatt mange helseproblemer fra den tiden.


Jeg ønsker å få B2 nivå på norsk eksamen denne gangen. Alle deltaker får noen nivå mellom A1 og B1. kollegaen min fikk A2 nivå i fjor. Jeg har allerede fått A2 nivå før ham.

_______________________________________________________________


Jeg må  til trening oftere. Jeg går på trening en gang i uken. Men det er ikke nok. I fjor gikk jeg til trening hver annen dag. Men jeg sluttet den i vinteren. Jeg har gått på trening siden jeg kom til Norge.


Jeg har mistet arbeidsboka min. Jeg må finne det snart. Kanskje glemte jeg det hjemme hos venninnen min. Jeg finner ikke mobilen min også for å ringe henne. Akkurat nå fant jeg mobilen min! Jeg mistet mobilen min mange ganger men alltid har jeg funnet den.



Vi må drikke mye vann om sommeren. Jeg drikker ikke mye te eller kaffe. Bare en kopp om morgenen og en kopp i ettermiddag. Sjefen min drakk mye kaffe på jobb. Jeg har aldri drukket så mye kaffe.




Det er slemt å baksnakke om noen. Vi må aldri gjøre det. Jeg gjør det ikke. En venn av meg  gjorde det alltid. Jeg sluttet å snakke med henne. Jo, jeg har gjort det.

_______________________________________________________________

Jeg prøver å hjelpe folk. Hvis jeg hjelper noen, vil andre gjøre det for meg. Mange ganger møtte jeg folk som ikke hjalp meg. Men jeg har alltid hjulpet dem.


Jeg anbefaler deg for å se en indisk film hvis du er lei eller føle deg ensom. Som du ser på en indisk film, glemmer du alle dine problemer. I går kveld  jeg en film. Mange nordmenn og innvandrere forteller meg at de har sett mange indiske filmer.


Jeg skal si noe viktige ting til deg. Jeg sier at dere må ikke stresse for eksamen. Forstår du hva jeg sa? Jeg har sagt at dere må ikke stresse for eksamen.



Han liker å legge seg i sol om sommeren. Han er veldig lat og legger seg på sengen hele tida. Han la seg på lenestolen og gikk ikke på trening hele påskeferie. Han har lagt seg sånn i vinteren også.


Kan du hjelpe meg å ligge dette teppe under salongbord? Jeg husker ikke hvor mobilen min ligger. Mannen min sier at den  på kjøkkenbenk. Den har  ligget  der fra morgenen.


_______________________________________________________________



Du må spørre om du ikke forstår noe. Spør din lærer, jeg spurte alltid til læreren min. Jeg har spurt mange spørsmål til lærerne mine.



Kan du hjelpe meg å sette denne bokhylle ved sofaen? Det er bedre hvis vi setter den på venstre side. Den satt ved siden av spisebord før. Jeg har sett den i soverommet først.



Jeg liker å sitte ved vinduet da det snør. Akkurat nå sitter jeg på sofaen min. Vi satt og ventet i en restaurant i dag. Vi har sittet i et biblioteket mange ganger for å lese norske bøker.



Du må øve å skrive i norsk. Jeg skriver noen setninger hver dag. Jeg skrev en e-post på norsk idag. Jeg har skrevet min CV og søknad på  norsk.




_______________________________________________________________



Familien min sier at de skal komme til å besøke meg i år. De sier det hvert år, vi kommer snart! Jeg kom til Norge i 2010. Ingen har kommet til å besøke meg ennå.



Vi ta t-banen for å gå rundt i byen. Noen ganger tar jeg buss. I går tok jeg en buss til sentrum. Jeg har tatt denne bussen da jeg var på norsk kurs.





Jeg liker å vite om hele kulturen i et land. Jeg vet mye om norsk kultur nå. Jeg visste ingenting om det før jeg kom hit. Jeg har ikke visst om noen annen kultur.



Det er vanskelig å stå ved bussholdeplass å vente på bussen om vinteren. På grunn av det sjekke vi på avgangstid, derfor  står vi ikke for  lang tid. I går glemte jeg å sjekke buss plan og stod på buss stopp for over ti minutter. Jeg har stått på t-banestasjon i dag også.




_______________________________________________________________

Du må ikke sove sent på helgen. Hvis du sover sent, kan du få problemer i løpet av uken. For eksempel. hvis du sov sent på lørdag vil du sove for sent på søndag også. Og du skal våkne for sent på mandag. Jeg har aldri sovet sent i  helga.


Jeg skal dra til tannlege i dag. Jeg drar på jobb hver dag i bilen min. I går dro jeg på jobb i kollektiv transport. Jeg har aldri dratt til tannlege i Norge.



Det er vanskelig å forstå da snakker en nordmann. Men jeg forstår da en innvandrer snakker. Jeg forstod ingen ting da jeg kom til Norge. Jeg så på norsk barna tv. Jeg har altid forstod det.


Jeg har en møte med sjefen min i dag. Vi møter en gang i uka å snakke om hva skjedde på jobb. I forrige uka møtte vi ikke. Jeg har ikke møtt sjefen til sjefen min ennå.

Comments

Mest Populær

Norskprøve 2, 3 muntlig og skriftlig spørsmål

Norskprøve 3

Svar for norske sporsmåler i muntlig eksamen.